Hartafwijking van ongeboren kind op MRI-beeld
Hartafwijking van ongeboren kind op MRI-beeld
Met een MRI is een gedetailleerd beeld te maken van het hart van een ongeboren kind. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht, heeft deze nieuwe techniek als eerste toegepast in Nederland. Dankzij deze MRI kunnen we nu voor de geboorte een 3D-model van het kinderhart maken, waardoor artsen en ouders nog beter weten welke behandeling er direct na de geboorte nodig is.
Stichting Hartekind heeft €500.000,- toegekend om deze techniek in Nederland breed in te voeren en deze in te zetten voor onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen. “Het mooie aan deze techniek is dat het kan worden gebruikt op al bestaande MRI-apparaten. Er is alleen aangepaste software nodig en je hebt specifieke kennis nodig om deze toe te passen”, licht radioloog Tim Leiner toe.
Minder spanning en stress
De eerste foetale MRI beelden die we hier in Nederland hebben gemaakt, zijn met behulp van de techniek en expertise in Londen uitgelezen. Heynric Grotenhuis: “Met de steun van Stichting Hartekind kunnen we nu de inzet van MRI bij de foetale screening verder gaan ontwikkelen in ons kinderhartcentrum en vervolgens beschikbaar stellen aan de andere kinderhartcentra in Nederland. Bij sommige patiënten lukt het niet om de hartafwijking goed in beeld te krijgen met de echo. Dan kan de MRI ons mogelijk verder helpen om de structuren van het hart verder af te beelden. Zo hopen we een beter behandelplan te kunnen maken voor de baby en in te schatten wat de hartafwijking betekent voor de kwaliteit van leven van het kind. Dat is voor de ouders van het kind van groot belang. Want door die verwachtingen al voor de geboorte met ouders te bespreken en ze mee te nemen in het proces, kunnen we spanning en stress bij hen verminderen tijdens en na de zwangerschap.”
FUTURE studie
Met het geld van Stichting Hartekind wordt onderzocht wat de beste toepassingen zijn voor deze nieuwe techniek binnen het foetale screeningsprogramma. Ook wordt met behulp van MRI onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het hart en het ontstaan van hersenschade bij aangeboren hartafwijkingen. Dit onderzoek, de FUTURE studie, start in mei 2020. De MRI's zullen dus in onderzoeksverband worden verricht en zijn nog geen onderdeel van onze dagelijkse praktijk. Met de introductie van foetale MRI hebben we mogelijk wel een interessante aanvulling op de foetale echo's in handen voor de toekomst.
Eerste MRI-scan van hartje van ongeboren kind
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via: