Software voor vroege opsporing hartaandoeningen
Het UMC Utrecht werkt samen met Cordys Analytics aan de ontwikkeling van AI-gestuurde software om hartaandoeningen eerder en nauwkeuriger op te sporen. De software ondersteunt zorgverleners bij het nemen van geïnformeerde beslissingen en het minimaliseren van ziekenhuisopnames en complicaties bij patiënten met onbehandelde hartaandoeningen. Om de technologie verder te ontwikkelen, hebben verschillende partijen onlangs afgesproken om €900.000 te investeren in Cordys Analytics.
Het AI-gestuurde softwareplatform voor elektrocardiogramanalyse (AI-ECG-software) van Cordys Analytics biedt een nieuwe en innovatieve oplossing om hartaandoeningen eerder en nauwkeuriger op te sporen. Door de kracht van geavanceerde deep learning-technieken te benutten, herkent deze software subtiele patronen en afwijkingen in ECG-gegevens die traditionele diagnostische methoden vaak over het hoofd zien. De software ondersteunt zorgverleners bij het nemen van geïnformeerde beslissingen en het minimaliseren van ziekenhuisopnames en complicaties bij patiënten met onbehandelde hartaandoeningen.
Veelzijdig instrument
De gebruiksvriendelijke software verbindt naadloos verschillende gezondheidszorgorganisaties en ECG-apparaten, waardoor het een veelzijdig hulpmiddel is voor zorgverleners die in verschillende klinische omgevingen en regio's over de hele wereld werken. De cloudgebaseerde architectuur biedt operationele voordelen, zoals real-time gegevensanalyse, toegankelijkheid op afstand en schaalbaarheid.
'Door onze onderzoekssamenwerking met het UMC Utrecht zullen we AI-ECG-algoritmen en -software ontwikkelen en verfijnen en onze diagnostische diensten integreren in de workflow van artsen en andere zorgverleners,' aldus Cordys Analytics CEO John van den Berg.
'Ik ben heel enthousiast over de samenwerking tussen onze afdeling en Cordys Analytics. Het doel hier is om wat we leren uit ons onderzoek snel te vertalen in praktische medische oplossingen die door iedereen gebruikt kunnen worden. Ik kijk uit naar deze samenwerking omdat ik denk dat we hierdoor betere zorg kunnen gaan bieden aan onze patiënten, de kosten van de gezondheidszorg kunnen verlagen en de resultaten in de gezondheidszorg kunnen verbeteren.' aldus Pim van der Harst, hoofd afdeling Cardiologie UMC Utrecht.
Spin-out UMC Utrecht
De onderzoeksactiviteiten begonnen in 2018 in het UMC Utrecht door René van Es, universitair hoofddocent op de afdeling Cardiologie, en Rutger van de Leur, arts en promovendus. Het primaire doel van hun onderzoek was om in samenwerking met de cardiovasculaire onderzoeksgroep van het UMC Utrecht AI-algoritmen voor het opsporen van hartaandoeningen te ontwikkelen uit 12-lead elektrocardiogrammen (ECG's) met het doel machine learning-algoritmen van topkwaliteit te realiseren. Het UMC Utrecht leverde een waardevolle bron van meer dan 1,5 miljoen geannoteerde ECG's. Deze dataset werd gebruikt om algoritmen voor machinaal leren te trainen en te valideren, waardoor tools konden worden ontwikkeld die beter presteerden dan de bestaande software in ECG-apparaten. In 2023 vestigde en financierde het team met succes Cordys Analytics als spin-out. Cordys Analytics brengt clinici, ingenieurs en datawetenschappers samen om innovatie op het gebied van hartzorg mogelijk te maken. Cordys Analytics is een succesvol voorbeeld van het vertalen van academisch onderzoek naar praktische toepassingen met de potentie om de resultaten in de gezondheidszorg daadwerkelijk te verbeteren. Voor dit project investeren LUMO Labs, Regio Utrecht en Utrecht Health Seed Fund nu € 900.000,- in Cordys Analytics, een Nederlandse healthtech spin-out van het UMC Utrecht die bij UtrechtInc in het leven is geroepen.