Scholing traumatologie verpleegkundige vernieuwd
Onlangs is in het UMC Utrecht een vernieuwde versie van de scholing Traumatologie van start gegaan voor (OK-)verpleegkundigen, polikliniekmedewerkers en anesthesiemedewerkers die hun kennis op dit gebied willen verdiepen. Zowel de inhoud als de vorm van de scholing is aangepast aan de behoeften en omstandigheden van deze tijd. Dit is inmiddels de tiende jaargang van de regionale scholing, waarvoor zelfs landelijk interesse is.
Mirjam de Jong, traumachirurg in het UMC Utrecht en initiatiefnemer van de aangepaste scholing Traumatologie: “In Nederland zijn er weinig aanvullende scholingsmogelijkheden voor verpleegkundigen. Op het gebied van Traumatologie was er helemaal niets. Daarom is het UMC Utrecht tien jaar geleden gestart met deze regionale scholing. Het animo voor de scholing was altijd groot en de waardering zeer positief. Zelfs uit ziekenhuizen elders in het land willen verpleegkundigen graag meedoen. Ik vond dat het na bijna tien jaar tijd werd voor een andere aanpak, die beter aansluit op leren anno nu: meer zelfstudie en interactie in plaats van overwegend informatieoverdracht. Ook de inhoud kon een upgrade gebruiken.”
E-learning en scholingsavonden
De vernieuwde scholing Traumatologie bestaat uit zeven inhoudelijke modules over alles wat te maken heeft met opvang en verzorging van patiënten met trauma - van spoedeisende hulp volgens het ABCDE-systeem en triage tot en met het revalidatiecentrum -, en een vaardigheidsavond. Tijdens deze avond oefenen deelnemers op poppen. Annemieke Wichers, senior stafmedewerker divisie Heelkundige Specialismen in het UMC Utrecht: “Voor de zeven modules hebben we e-readers en e-learnings ontwikkeld, die deelnemers vóór de scholingsavond zelf doorlopen. Tijdens de avonden die we één keer in de twee weken organiseren, komen we online ruim een uur bij elkaar.” Mirjam: “Samen met collega-traumachirurg Mark van Baal neem ik dan kort de inhoud van de e-reader en e-learning door. Daarna gaan we door met oefeningen, sommige plenair en andere in groepjes in breakout rooms.”
Niveau ligt hoger
Deelneemster Marloes van Elk, verpleegkundige divisie Heelkundige Specialismen, heeft inmiddels twee e-learnings en avonden doorlopen en is erg enthousiast over de vernieuwde scholing. “Zo’n drie jaar geleden heb ik ‘de oude’ scholing mogen doen, dat was toen geheel klassikaal in het UMC Utrecht. Nu is het allemaal online. Dat was even wennen, maar gaat heel goed. De inhoud van de scholing vind ik verbeterd ten opzichte van de oude. Het niveau van de informatie ligt hoger. En met de e-readers en e-modules kun je je beter voorbereiden op de scholingsavond. Tijdens de avond ga je met de cases dan echt verder de diepte in, heel interactief. Tot nu toe vind ik het zeer geslaagd.”
Geeft diepgang
Tijdens de twee eerste modules is Marloes aan de slag geweest met de onderwerpen: eerste opvang van een traumapatiënt, de beoordeling van een thoraxfoto en bloedgasanalyse. Marloes: “Dit maakt dat ik nu beter begrip heb van en inzicht heb in wat er wordt gedaan als er een patiënt met een trauma binnen wordt gebracht. Bijvoorbeeld hoe bepaalde processen lopen en waarom bepaalde beslissingen worden gemaakt. En nu kan ik ook echt kritisch kijken naar een thoraxfoto en goed begrijpen wat erop te zien is. Het geeft echt diepgang aan mijn specialisme.”
Tweede groep in najaar
Annemieke: “Omdat de scholing nu helemaal online wordt gegeven, op de vaardigheidsavond na, zijn we nu eerst met een kleine groep van vijftien UMC Utrecht-medewerkers aan de slag gegaan. Waar nodig zullen we de scholing finetunen en daarna bieden we deze ook weer extern aan collega’s in de regio aan. We zijn nu al bezig met de planning voor een tweede groep in het najaar. Die zal dan weer uit meer deelnemers bestaan, ook vanuit de regio.” Marloes vult aan: “Ik vind het echt bewonderingswaardig dat deze scholing, middenin de COVID-19-crisis, opnieuw is opgezet. En het is echt heel goed gedaan. De scholing is zeer interessant en ook heel leuk om te volgen.”
Ben je geïnteresseerd in de scholing Traumatologie? Mail dan naar: onderwijsbureauzorgdhs@umcutrecht.nl.