| Kindzorg

Regionale aanpak geboortezorg

In de regionale ziekenhuizen is er een toenemende personeelskrapte. Ook in de keten van kraamzorg, verloskundigen en ambulancediensten is er een toename van werkdruk en een tekort aan personeel. Zwangeren en hun gezinnen merken dat ook in de zorg die aan hen geleverd kan worden. Zo kan er minder tijd door kraamverzorgenden beschikbaar zijn. Een bevalling kan niet altijd plaatsvinden in het ziekenhuis naar keuze en moet er ook uitgeweken worden naar ziekenhuizen buiten de regio Utrecht.

Om de geboortezorg zo goed mogelijk aan te bieden in de regio Utrecht blijven de zorgaanbieders intensief samenwerken. Om de capaciteit optimaal te benutten en werkdruk te verlichten van de mensen die deze geboortezorg leveren, wordt er gewerkt aan een aantal maatregelen om hen extra te ondersteunen. 

Het

St. Antonius Ziekenhuis

,

Diakonessenhuis

,

Meander Medisch Centrum

en het UMC Utrecht (

geboortecentrum Wilhelmina Kinderziekenhuis

) gaan onderling meer informatie uitwisselen over de capaciteit die beschikbaar is. Ook is het Acuut Zorgportaal voor de acute zorg aangepast zodat eerstelijns verloskundigen uit de regio Utrecht in één overzicht zien waar er plek is. Daarnaast wordt de meldkamer ambulancezorg (MKA) voorbereid om een coördinerende rol voor de eerstelijns verloskundigen te vervullen.

De zorgaanbieders doen er gezamenlijk alles aan om veilige zorg te bieden aan aanstaande ouders. Doordat de ziekenhuizen en ambulancediensten nog sneller en meer informatie met elkaar delen, weten ze waar er ruimte is om de geboortezorg te leveren die op dat moment nodig is. De acute zorg wordt altijd geleverd. Na de bevalling worden de gezinnen met minimaal 24 uur kraamhulp geholpen. Dat is het aantal uren kraamzorg dat in piektijden geleverd hoort te worden. 

Lees meer over het Wilhelmina Kinderziekenhuis Geboortecentrum op hetwkz.nl