Patiënt ontwikkelt eigen MRI-hoofdband
“Een MRI-scan was behoorlijk pijnlijk en spannend voor mij. Met deze MRI-band heb ik bijna nergens meer last van.” Diederick Hijink heeft een cochleair implantaat, een gehoorondersteuning. Omdat zo’n implantaat een ingebouwde magneet bevat, leverde dat problemen op in de MRI. Dat is nu verleden tijd, want Diederick ontwikkelde samen met zijn opa en onder begeleiding van Pontes Medical een speciale MRI-band.
De magneet in het cochleair implantaat komt onder druk te staan door het magnetische veld van de MRI. Jaarlijks heeft het UMC Utrecht zo’n tien patiënten die met dit dilemma te maken krijgen.
Moment van de waarheid
Dit overkwam ook Diederick Hijink (23 jaar) toen hij op zijn 19e met intense pijn op de afdeling neurologie terecht kwam. Ondanks het gebruik van een speciale MRI-kit, die fabrikanten van cochleair implantaten leveren, was de MRI voor Diederick erg pijnlijk. Bovendien bleek zijn implantaat los te zijn gekomen, waardoor een operatie nodig was voor het terugplaatsen.
In het vervolgtraject is meerdere malen van een MRI-scan afgezien. Tot het echt niet anders kon. In de tussentijd had Diederick zelf – samen met zijn opa – een oplossing bedacht. In goed overleg met het behandelend team is besloten om de hoofdband van Diederick bij uitzondering toe te laten. Daags na kerst in 2018 volgde een succesvolle en comfortabele MRI. Net op tijd, want de scan liet zien dat hij een spoedoperatie nodig had omdat hij een bijna hoge-dwarslaesie bleek te hebben. Nu – twee jaar later – is hij zo goed als genezen.
Patiënt wordt uitvinder en collega
“Toen hij bleek te werken, wilde ik de MRI-band ook verder ontwikkelen”, vertelt Diederick, “zodat meer mensen ervan kunnen profiteren.” Samen met het team ontwikkeling van de medische technologie (MTKF) van het UMC Utrecht en Pontes Medical ging hij hiermee aan de slag.
Pontes Medical heeft als doel om de ontwikkeling van medische producten te begeleiden en naar de markt te brengen. Oda Heerema, van Pontes Medical ”Hiervoor kijken we én naar de behoefte van patiënten of zorgverleners aan een product én naar de potentiële commerciële waarde. Bij de MRI-band is de commerciële waarde klein, omdat niet zoveel mensen een cochleair implantaat hebben. Maar omdat de behoefte eraan zo groot is, gaan we er toch mee aan de slag.”
Diederick heeft in 2019 zijn studie tijdelijk stop moet zetten, omdat hij vaak te ziek was om aanwezig te zijn. Hij vond echter veel voldoening in de ontwikkeling van de MRI-band. Dit was nog een extra reden om Diederick een gastaanstelling in het UMC Utrecht te geven, zodat hij samen met zijn behandelend team en collega`s van MTKF de ontwikkeling van de MRI-band kon oppakken.
Van prototype naar CE gemarkeerd product
Voordat anderen ook van de MRI-band van Diederick kunnen profiteren, zijn nog wat stappen te zetten. Zo zijn nog uitgebreide testen nodig om de veiligheid en effectiviteit te borgen. Ook is nog klinisch onderzoek nodig om de juiste werking van de MRI-band aan te tonen. Tegelijkertijd wordt er vast contact gelegd met fabrikanten die het uiteindelijk moeten gaan aanbieden. Bij al deze stappen helpt het UMC Utrecht Diederick. Oda: ”Als alles meezit is de MRI-band begin 2022 ook voor andere mensen wereldwijd met een cochleair implantaat beschikbaar.”
En als Diederick in de tussentijd nog een MRI-scan nodig heeft, weet hij het wel: hij gebruikt de band.
Meer informatie: Oda Heerema-Snoep, innovatie manager - o.snoep@umcutrecht.nl