Boerhaaveprijs voor Ginette Hesselmann
Boerhaaveprijs voor Ginette Hesselmann
Ieder jaar wordt in het UMC Utrecht de Boerhaaveprijs uitgereikt aan een medewerker, die zich op bijzondere wijze heeft ingezet. Dit keer was het Ginette Hesselmann, verpleegkundig specialist palliatieve zorg, die in bijzijn van familie, vrienden, collega’s en oud-collega’s de Boerhaaveprijs 2023 ontving.
“Ik ben trots en dankbaar voor alle contact met patiënten, naasten en collega’s. Binnen en buiten het UMC Utrecht. Trots dat de Boerhaaveprijs vandaag mij door collega’s gegund wordt”, zo sprak Ginette tijdens de feestelijke uitreiking.
Pionier in palliatieve zorg
Precies 25 jaar geleden was Ginette de allereerste verpleegkundig specialist palliatieve zorg in het UMC Utrecht, en dat doet ze nu nog steeds. Haar pionierswerk in de palliatieve zorg, in het UMC Utrecht, de regio en het land, haar verbindende karakter en haar zorg voor de medemens verdienen een speciale erkenning. Daarom is deze bijzondere prijs aan Ginette Hesselmann uitgereikt.
40 jaar toewijding aan patienten
Waar Ginette 40 jaar geleden als verpleegkundige haar carrière begon, verliet zij 25 jaar later haar leidinggevende positie om weer direct patiëntencontact te hebben. Geïnspireerd door de ontmoeting met een patiënt die palliatieve zorg nodig had en besloot verpleegkundig specialist te worden, benadrukt dit keerpunt Ginettes toewijding om werkelijk naar patiënten te luisteren en te begrijpen wat voor hen belangrijk is.
Palliatieve zorg in UMC Utrecht op kaart gezet
Margriet Schneider, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht: “Ginette heeft een belangrijke rol gespeeld in het op de kaart zetten van de palliatieve zorg in het UMC Utrecht. De begeleiding van de patiënten en daarmee de palliatieve zorg steeds meer ontwikkeld en als vertrouwenspersoon vele patiënten als collega's ondersteund.”
Voor al deze patiënten een groot hart
“De jonge jongen die geen beslissing voor zichzelf kon nemen omdat hij bang was dat hij daarmee zijn ouders zou teleurstellen. De patiënt zonder levensbedreigende ziekte, die telkens opnieuw werd opgenomen met ernstige pijnklachten. De vrouw met uitgezaaide kanker, die haar jonge kinderen moest vertellen dat ze niet meer beter werd. De vluchteling die de taal niet sprak. Voor al deze en zoveel andere patienten heeft Ginette een enorm hart”, aldus Mariëlle Emmelot-Vonk, hoogleraar en medisch afdelingshoofd Klinische Geriatrie.
Ginette was als mens nabij
Geestelijk verzorger Jesse Gruiters onthulde het geheim achter Ginettes betrokkenheid. “Als je patiënten en familieleden hoort praten over Ginette, dan valt er iets op. Ze vertellen eerst en vooral over wat zich niet laat organiseren, maar misschien wel de kern van de zorg is: Ginette was juist als mens nabij en gaf met kleine gebaren troost en hoop.”
Voor haar telt ieder mens achter de patiënt
Saskia Teunissen, hoogleraar palliatieve zorg en winnaar van de Boerhaaveprijs in 2007: “In de palliatieve fase, de fase waarin patiënten weten dat de tijd eindig is geworden, maar niet weten hoe lang die eindige tijd nog gaat duren, moeten er zo veel afwegingen, keuzes en beslissingen genomen worden. Juist in deze fase is het belangrijk de persoonlijke waarden, wensen en behoeften van de mens zichtbaar te maken voor de professional. Iets wat Ginette heel goed kan. Voor haar telt ieder mens achter de patiënt, ook wanneer zijn tijd beperkt is.”
Het gaat om die extra stap in je werk
Tenslotte kreeg Ginette de Boerhaaveprijs 2023 – in de vorm van een beeldje - uitgereikt uit handen van de heer Fentener van Vlissingen van de Stichting J.M. Fentener van Vlissingen Fonds: “Het is prachtig en mooi hoe verschillend de speeches zijn. Vele kleine extra stappen maken een grote stap en daar praten we vandaag over. Deze stichting is door mijn vader opgericht, omdat hij toen al begreep dat het om die extra stap in je werk in het ziekenhuis gaat. Net over de grens heen gaan. En, dat gebeurt zeer zeker bij deze kandidaat. Ik ben diep onder de indruk van de kwaliteit van de service en betrokkenheid die er is voor het werk.”