Beweging voor, tijdens en na een ziekenhuisopname is een belangrijk onderdeel van een goed herstel voor de patiënt. Het UMC Utrecht maakt gebruik van een beweegsensor op de verpleegafdeling om beweging te stimuleren. De sensor maakt het beweeggedrag zichtbaar in het patiëntendossier en op het scherm op de verpleegafdeling. Zowel voor de patiënt, als de verpleegkundige, fysiotherapeut en arts. Na een succesvolle proef gaan de overige verpleegafdelingen nu ook werken met de beweegsensor.
Beweeggedrag inzichtelijk
Bewegen helpt om complicaties te verminderen en een sneller herstel van de patiënt. Maar ondanks het belang van bewegen, liggen of zitten patiënten in het ziekenhuis gemiddeld zestig tot negentig procent van de dag stil, terwijl zij eigenlijk meer zouden kunnen bewegen. Om het bewegen tijdens ziekenhuisopname te stimuleren, maakt het UMC Utrecht nu gebruik van een beweegsensor. Deze maakt beweging mogelijk binnen de (on-) mogelijkheden van elke patiënt. Charlotte Rommens is een van de implementatiecoaches en vertelt: “Patiënten dragen de beweegsensor om de enkel. Hiermee wordt het beweeggedrag zichtbaar voor zorgverleners in het elektronisch patiëntendossier en als de patiënt het wil op een scherm op de verpleegafdeling. Dit kan de patiënt stimuleren om in beweging te komen en te blijven. En hebben zij regie over hun eigen bewegen.”
Succesvolle implementatie
Uit de proeven is gebleken dat patiënten met een beweegsensor meer dan 30 procent meer bewegen. En de gebruikers zijn positief over de beweegsensor. Charlotte vervolgt: “Dit zijn mooie resultaten. Het stellen van een doel en het gebruik van een sensor zijn twee nuttige methodes om patiënten meer in beweging te krijgen. Simpel en functioneel. We zijn op vijf afdelingen ermee gestart, de rest volgt in de komende maanden. Als een van de implementatiecoaches is het mijn taak om ervoor te zorgen dat onze medewerkers op de verpleegafdelingen er goed mee kunnen werken. En dankzij enthousiaste key-users en een goede voorbereiding horen we ook van twijfelende collega's positieve geluiden. Bovendien hopen we op langere termijn veel kennis op te doen over wat er gebeurt voordat een medische complicatie optreedt. Maar dat is toekomstmuziek.”
Meer motivatie tot bewegen
Fysiotherapeut Jolien Netjes heeft veel ervaring met de beweegsensor op de verpleegafdeling. Ze benadrukt het belang van een multidisciplinaire aanpak. “De fysiotherapeut helpt bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van klachten van het houdings- en beweegapparaat. Het beweeggedrag stimuleren en dit onderdeel laten zijn van de behandeling, dat is iets van ons allemaal. Op de verpleegafdeling maag-, darm- en leverziekten en nefrologie zijn we zover dat we de beweegsensor dagelijks inzetten. Het scherm is zichtbaar op de afdeling en dit stimuleert zowel de patiënt als de zorgverlener. Via het elektronisch patiëntendossier (EPD) kunnen we het beweegdoel bijstellen in samenspraak met de patiënt. Patiënten die we vaker zien voor opname, vragen soms zelf om een beweegsensor. Dit maakt ons werk ook efficiënter omdat we direct kunnen zien wie extra aandacht nodig heeft.”