Consortium maakt multidisciplinair internationaal onderzoek naar lobulair borstkanker mogelijk
Onderzoekers van het UMC Utrecht en KU Leuven hebben met steun van een EU COST beurs een internationaal consortium opgericht ter ondersteuning van onderzoek naar Invasief Lobulair Borstkanker (ILC). Aan het project nemen onderzoekers uit 21 landen deel. Het Europese Lobulair Borstkanker Consortium (ELBCC) is een initiatief van wetenschappers Patrick Derksen van het UMC Utrecht en Christine Desmedt van de KU Leuven.
Met financiële ondersteuning van EU COST voor de komende vier jaar gaat het consortium:
- Het Europese multidisciplinair onderzoek naar ILC coördineren.
- Capaciteit bevorderen middels het opzetten van een unieke biobank, state-of-the-art modellen, een exclusief platform van multi-OMICs en klinische ILC data, die beschikbaar zijn voor de onderzoeksgroepen.
- Patiënten en hun organisaties in een vroeg stadium betrekken bij onderzoek
- Beleidsmakers en andere belangrijke stakeholders adviseren.
- Een aantrekkelijke onderzoeksstructuur opzetten voor ILC gefocuste klinische trials.
- Een uniek trainingsprogramma en netwerkmogelijkheden opzetten voor jonge en senior onderzoekers die samen vechten tegen ILC.
Het project wordt geleid door Prof. Patrick Derksen van de afdeling Pathologie UMC Utrecht. Aan het project zijn tevens early career investigators uit Utrecht aangesloten.
De intentie is een platform te creëren waarin wetenschappers, translationele onderzoekers en klinische experts op het gebied van Invasief Lobulair Borstkanker samenkomen. Het uiteindelijke doel is deze vorm van terugkerende borstkanker beter te begrijpen, diagnosticeren en te behandelen, zodat de prognose van vrouwen die hieraan lijden beter wordt. Invasief Lobulair Borstkanker (ILC) treft jaarlijks 25.000 patiënten in Europa en heeft daarmee een aanzienlijke sociale impact.
Geen doorslaggevende behandelmethode
De behandeling van Invasief Lobulair Borstkanker (ILC) is nog niet optimaal. Hormoonremmers bieden vaak een goede oplossing, maar zijn niet in alle gevallen effectief. Bovendien zijn er aanwijzingen dat chemotherapie niet efficiënt genoeg is bij de behandeling. Op dit moment is er nog geen specifieke therapie voor ILC, met name als de ziekte is uitgezaaid, en kan de diagnose worden verbeterd. Volgens ELBCC is dit vooral te wijten aan het gebrek aan multidisciplinaire inspanningen in Europa. Door wetenschappers uit verschillende disciplines en landen samen te brengen, wil het hier verandering in brengen.
LOBSTERPOT dicht gat in onderzoek naar ILC
Met de steun van EU COST (European Cooperation in Science and Technology) hebben de ELBCC organisatoren het internationale consortium ‘LOBSTERPOT’ opgericht, een initiatief dat zorgt voor het samenbrengen van de experts op het gebied van lobulair borstkanker. De verscheidenheid aan genetici, biologen, clinici, datawetenschappers, en academische trials experts, evenals ILC-patiëntenverenigingen zorgt voor een breed kennisspectrum. Het ELBCC hoopt hiermee ILC beter te begrijpen en behandelen.
Over COST
COST (European Cooperation in Science and Technology) geeft financiële ondersteuning aan innovatieve onderzoeksnetwerken in Europa. Met COST Actions zijn onderzoekers in staat om hun netwerk te vergroten en wetenschappelijke ideeën met elkaar te delen. Gedurende vier jaar ondersteunt COST Actions het onderzoek, innovatie en carrières. www.cost.eu
Over LOBSTERPOT
De 21 deelnemende landen aan het consortium zijn Albanië, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Zwitserland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.